5 moduri surprinzătoare și puțin cunoscute de a folosi apa pentru gătit cartofi

Apa de gătit a cartofilor este adesea aruncată fără să te gândești la asta. Cu toate acestea, această apă poate fi foarte utilă în diverse situații. Aici este 5 moduri uimitoare și ecologice de a folosi apa pentru gătit cartofi.

1. Hrăniți plantele din grădină

Nutrienții prezenți în cartofi se găsesc parțial în apa de gătit. Prin urmare, ar fi păcat să nu profitați de acest lucru pentru a vă hrăni plantele! Colectați apa de gătit răcită și folosiți-o pentru a uda florile, legumele și alte plante. Această metodă nu numai că economisește apă, dar oferă și plantațiilor tale nutrienți esențiali pentru creșterea lor.

5 moduri surprinzătoare și puțin cunoscute de a folosi apa pentru gătit cartofi
5 moduri surprinzătoare și puțin cunoscute de a folosi apa pentru gătit cartofi

Atenție la exces

Cu toate acestea, aveți grijă să nu udați în exces plantele cu această apă, deoarece poate conține puțină sare adăugată în timpul gătitului. În plus, cel mai bine este să nu folosiți acest truc pe plante fragile sau sensibile la sare, precum anumite flori sau lăstari tineri.

2. Curățați petele de pe gresie

Apa de gătit cartofi are proprietăți de degresare care pot fi folosite pentru a curăța eficient petele de pe gresie. Pur și simplu frecați petele cu o cârpă înmuiată în apă călduță de gătit, apoi clătiți cu apă curată. De asemenea, puteți adăuga câteva picături de oțet alb pentru a crește eficacitatea acestui demachiant natural.

Testați înainte de utilizare

Întotdeauna din motive de precauție, se recomandă să testați această metodă pe o zonă mică neobservată înainte de a o aplica pe întreaga placă. Acest lucru va asigura că apa de gătit nu provoacă decolorare sau alte daune podelei.

cum să reciclați apa de gătit pentru cartofi
cum se reciclează apa de gătit pentru cartofi?

3. Aduceți strălucire argintăriei

Dacă aveți tacâmuri din argint care s-au pătat de timp și de utilizare, apa de gătit cartofii vă poate ajuta să-i reda strălucirea. Pur şi simplu înmuiați argintăria în apă călduță de gătit timp de aproximativ o oră, apoi frecați-l cu o cârpă moale pentru a îndepărta pelicula înnegrită. La final, clătiți bine cu apă curată și ștergeți cu o altă cârpă curată și uscată.

De ce funcționează?

Amidonul eliberat de cartofi în timpul gătirii are capacitatea de a absorbi sulfurile responsabile de pătarea argintului. Prin urmare, apa de gătit acționează ca un agent natural de curățare și dezoxidare, făcând posibilă restabilirea strălucirii și strălucirii obiectelor tale de argint.

4. Pregătiți bulion pentru supe și sosuri

În loc să folosiți apă de la robinet sau cuburi de bulion care sunt adesea bogate în sare, puteți folosi apa de gătit din cartofi pentru a vă face propriile supe și sosuri. Apa deja fierbinte, bogată în nutrienți, va adăuga un plus de aromă gătitului dumneavoastră.

Rețete variate

Folosește această apă ca bază pentru a pregăti o supă de legume, un sos de roșii de casă sau chiar un bulion pentru a găti paste sau orez. Simțiți-vă liber să experimentați cu diferite rețete și să ajustați cantitățile de apă pentru a se potrivi gusturilor și consistenței dorite.

Sfaturi pentru reciclarea apei de gătit a cartofilor
Sfaturi pentru reciclarea apei de gătit a cartofilor

5. Calmează iritațiile pielii

În fine, știați că apa de gătit din cartofi poate fi folosită și pentru ameliorarea anumitor afecțiuni ale pielii? Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și catifelante, poate calma iritația, mâncărimea și roșeața cauzate de mușcături de insecte, arsuri solare sau erupții cutanate.

Cum se procedează?

Pur și simplu aplicați o minge de bumbac înmuiată în apă de gătit răcită pe zona afectată și lăsați să acționeze câteva minute. Puteți repeta operația de mai multe ori pe zi dacă este necesar, până când simptomele dispar.

Pe scurt, apa de gătit pentru cartofi are multe utilizări practice și ecologice, fie pentru grădinărit, curățare, gătit sau îngrijire a pielii. Așa că data viitoare când gătiți cartofi, luați în considerare să economisiți acea apă prețioasă!

Photo of author
Despre autor, Valentina Andreescu
Sunt interesat de psihologie și îmi petrec timpul căutând noi provocări intelectuale pentru a-mi exercita mintea și a mă relaxa în același timp.
Pagina principală » Sfaturi » 5 moduri surprinzătoare și puțin cunoscute de a folosi apa pentru gătit cartofi