Batch Cooking: noul truc la modă pentru a economisi timp și bani

Viața modernă este din ce în ce mai agitată, ceea ce face dificilă organizarea meselor pentru săptămână. Acesta este motivul pentru care Gătit în lot a devenit o adevărată tendință pentru cei care doresc să economisească timp și bani în viața de zi cu zi. Descoperă tot ce trebuie să știi despre această metodă care atrage din ce în ce mai mulți adepți.

Ce este Batch Cooking?

Termenul „Batch Cooking” provine din engleză și înseamnă literal „batch cooking”. Aceasta este o metoda care consta in pregatirea meselor saptamanii dintr-o singura miscare, apoi depozitarea lor pentru a le savura zi de zi. Ideea este așadar să petreci 2 sau 3 ore în bucătărie în weekend pentru a găti toate felurile de mâncare necesare pentru prânzurile și cinele pentru săptămâna următoare.

Gătit în lot
Gătit în lot

Avantajele Batch Cooking

Economisiți timp în timpul săptămânii

Unul dintre principalele avantaje ale Batch Cooking este, fără îndoială, economia de timp. Într-adevăr, a dedica câteva ore din weekend pregătirii meselor pentru săptămână înseamnă că nu trebuie să gătești în fiecare zi, eliberând astfel timp liber seara pentru a te relaxa, a face sport sau a te bucura de familie și prieteni.

Realizează economii

Pregătirea meselor în avans oferă, de asemenea, posibilitatea de a economisi bani evitând achizițiile impulsive și limitând risipa de alimente. Într-adevăr, planificarea rețetelor și întocmirea unei liste precise de cumpărături vă permite să cumpărați doar ceea ce aveți nevoie, nici mai mult, nici mai puțin, și astfel să vă controlați bugetul.

vârful batch cooking
vârful batch cooking

Mâncați sănătos și echilibrat

Batch Cooking promovează și o anumită disciplină în alimentație: pregătind mesele în avans, ești mai tentat să urmezi un meniu complet și echilibrat. Astfel, este mai ușor să reziste tentațiilor fast-food-ului sau meselor preparate atunci când știi că ai deja o masă bună care te așteaptă acasă.

Cum să te organizezi pentru a adopta Batch Cooking fără stres?

Planificați meniuri săptămânale

Primul pas în Batch Cooking este să determinați rețetele pe care doriți să le gătiți pentru săptămână. Această fază de planificare poate fi facilitată prin utilizarea unui tabel sau a unei aplicații mobile special concepute în acest scop. Ideal este sa alegi retete variate, simple si rapid de facut, si daca se poate cu ingrediente comune pentru a limita numarul de achizitii de facut.

Faceți o listă de cumpărături precisă

Odata definite meniurile, trebuie intocmita o lista de cumparaturi care sa contina toate ingredientele necesare realizarii retetelor alese. Nu uitați să verificați cantitățile și să țineți cont de ceea ce aveți deja în dulapuri pentru a evita supraîncărcarea frigiderului sau congelatorului.

Gătiți înainte cu batch cooking
Gătiți înainte cu batch cooking

Organizați sesiunea de gătit

Pentru a optimiza timpul dedicat Batch Cooking, este important să aveți o bună organizare. Înainte de a începe, asigurați-vă că blatul este clar și curat și adunați toate ustensilele și ingredientele necesare. Apoi începeți cu rețetele care durează cel mai mult să gătească (cum ar fi carnea sau caserole), apoi treceți la alte preparate.

Câteva sfaturi pentru o gătit în lot de succes

  • Folosiți recipiente adecvate: Preferați cutii etanșe din sticlă sau din oțel inoxidabil pentru a vă depozita preparatele, acest lucru va păstra aromele intacte și va facilita distribuirea porțiilor.
  • Congelarea anumitor preparate: Pentru a preveni deteriorarea mâncărurilor tale în timp, nu ezita să le îngheți, mai ales dacă gătești în cantități mari. În acest fel, le puteți dezgheța după cum aveți nevoie de ele pe parcursul săptămânii.
  • Variați texturile și aromele: Pentru a nu te sătura de mesele tale, amintește-ți să variezi plăcerile alternând rețete calde și reci, sărate și dulci, și jucându-te pe texturi (crocante, topitoare, moi etc.).

Pe scurt, Batch Cooking este o metodă practică și economică de a-ți gestiona cât mai bine săptămâna și de a mânca sănătos, fără a petrece ore întregi în bucătărie. Deci, convins? Nu ezitați să porniți în aventura lui gătit în lot, și descoperă numeroasele posibilități oferite de acest trend culinar!

Photo of author
Despre autor, Valentina Andreescu
Sunt interesat de psihologie și îmi petrec timpul căutând noi provocări intelectuale pentru a-mi exercita mintea și a mă relaxa în același timp.
Pagina principală » Sfaturi » Batch Cooking: noul truc la modă pentru a economisi timp și bani