De ce nu este recomandat să păstrați ouăle în frigider?

Mulți oameni au obiceiul de a-și păstra ouăle în ușa frigiderului, însă această practică nu este cu adevărat recomandată. În acest articol vă vom explica de ce ouăle nu trebuie păstrate la frigiderîn special prin abordarea riscurilor asociate cu această metodă de stocare.

Variațiile de temperatură favorizează dezvoltarea bacteriilor

Unul dintre motivele pentru care nu este recomandată păstrarea ouălor în frigider este că favorizează variațiile de temperatură. Într-adevăr, de fiecare dată când deschizi ușa frigiderului, aerul rece iese și aerul ambiental intră, provocând o variație de temperatură. Acest lucru poate provoca condens pe suprafața oului, ceea ce creează un teren de reproducere pentru bacterii, cum ar fi salmonella.

depozitarea ouălor la frigider
depozitarea ouălor la frigider

Riscul de contaminare încrucișată

O altă problemă legată de depozitarea ouălor în frigider este riscul de contaminare încrucișată. Ouăle sunt produse de origine animală și, prin urmare, pot conține bacterii patogene. Dacă vă depozitați ouăle în apropierea altor alimente, creșteți riscul de contaminare încrucișată. De exemplu, dacă vă puneți ouăle lângă legume nespălate, bacteriile de pe acestea se pot transfera în ouă și invers.

Cojile de ou sunt poroase

Trebuie să știți că coaja ouălor este compusă din pori minusculi care permit aerului și microorganismelor să pătrundă în interior. Deci, atunci când vă depozitați ouăle în frigider, bacteriile din aerul înconjurător pot contamina cu ușurință ouăle. In plus, frigul frigiderului poate face si coaja mai fragila si deci mai predispusa sa se crape, favorizand astfel patrunderea bacteriilor in interiorul oului.

Ouă în frigider
Ouă în frigider

Spălarea ouălor poate agrava problema

Unii oameni tind să-și spele ouăle înainte de a le depozita în frigider, crezând că acest lucru va elimina orice bacterie care ar putea fi prezentă pe suprafața cochiliei. Cu toate acestea, această practică nu este recomandată deoarece poate deteriora cuticula oului, un strat protector subțire care acoperă coaja și împiedică pătrunderea bacteriilor. Îndepărtând această barieră naturală, creșteți riscul contaminării interne a oului.

Păstrarea ouălor din frigider

Având în vedere argumentele anterioare, cel mai bine este să păstrați ouăle departe de frigider. Iată câteva sfaturi pentru o stocare optimă:

Păstrarea ouălor în frigider
Păstrarea ouălor în frigider
  • Păstrați ouăle într-un loc răcoros și uscatferit de lumina directă a soarelui.
  • Puneți ouăle într-un anumit recipient sau cutie pentru a evita contactul cu alte alimente și astfel a preveni contaminarea încrucișată.
  • Nu vă spălați ouăle înainte de a le depozita, deoarece acest lucru poate deteriora cuticula protectoare a cochiliei.
  • Întoarceți ouăle în mod regulat (aproximativ la fiecare 3 zile) pentru a preveni lipirea gălbenușului de coajă și pentru a le păstra prospețimea.

Pe scurt, este de preferat să nu depozitați ouăle în frigider, deoarece acest lucru crește riscul dezvoltării bacteriilor și al contaminării încrucișate cu alte alimente. În schimb, urmați sfaturile de păstrare menționate mai sus pentru a vă păstra ouăle proaspete și sănătoase pentru mai mult timp. Nu ezitați să verificați data de expirare a ouălor și să le consumați rapid după cumpărare pentru a profita din plin de calitățile lor nutritive și gustative.

Photo of author
Despre autor, Valentina Andreescu
Sunt interesat de psihologie și îmi petrec timpul căutând noi provocări intelectuale pentru a-mi exercita mintea și a mă relaxa în același timp.
Pagina principală » Sfaturi » De ce nu este recomandat să păstrați ouăle în frigider?