Cum să pornesc încărcarea Windows de pe USB stic

Când instalați Windows de pe un stic, devine necesar să setați boot-ul de pe  USB, ceea ce necesită configurarea BIOS-ului astfel încât computerul să pornească din sursa dorită. În acest articol, vom vorbi despre cum să faceți boot de pe un stick în BIOS sau UEFI.

Articolul oferă exemple pentru diferite variante ale interfeței BIOS/UEFI și oferă soluții pentru cele mai frecvente probleme care pot fi întâlnite la schimbarea ordinii de pornire. Finalul descrie, de asemenea, ce trebuie să faceți dacă nu vă puteți conecta la software-ul BIOS sau UEFI pe PC-uri și laptopuri moderne.

 

Utilizarea meniului de pornire pentru a porni de pe un stick USB

În cele mai multe cazuri, pornirea de pe o USB stic în BIOS este necesară pentru o sarcină unică: instalarea Windows, verificarea computerului pentru viruși sau restaurarea sistemului folosind LiveCD, resetarea parolei Windows. În toate aceste cazuri, nu este necesar să schimbați setările BIOS sau UEFI, este suficient să apelați meniul de pornire (meniul de pornire) atunci când porniți computerul și o dată selectați USB sticul ca dispozitiv de pornire.

Выбор устройства загрузки в Boot Menu

De exemplu, atunci când instalați Windows, apăsați tasta dreapta pentru a deschide Meniul de Boot, selectați USB sticul  conectat cu sistemul de distribuție, începe de instalare – configurare, copierea de fișiere, etc. și, după prima repornire, calculatorul va porni în sine, dar de pe hard disk și de a continua procesul de instalare în modul normal.

Cum să intrați în BIOS pentru a selecta opțiunile de pornire

În diferite cazuri, pentru a intra în utilitarul de configurare BIOS, trebuie să efectuați, de fapt, aceleași acțiuni: imediat după pornirea computerului, când apare primul ecran negru cu informații despre memoria instalată sau sigla producătorului computerului sau plăcii de bază, Apăsați butonul dorit de pe tastatură — cele mai frecvente opțiuni sunt ștergeți și F2. Dacă opriți sistemul deja instalat și porniți computerul nu aveți timp să deschideți BIOS-ul, nu utilizați „shutdown”, ci elementul „Reboot” și imediat când ecranul se întunecă, începeți să apăsați în mod repetat tasta dorită.

Нажмите F2 чтобы зайти в БИОС на ноутбуке

De obicei, aceste informații sunt disponibile în partea de jos sau, în BIOS-ul vechi, în partea de sus printre textul ecranului de pornire: „apăsați Del pentru a intra în configurare”, „apăsați F2 pentru setări” și altele similare.

 

Нажмите Del чтобы зайти в БИОС

Apăsând butonul potrivit la momentul potrivit (mai devreme cu atât mai bine — acest lucru trebuie făcut înainte de sistemul de operare pornește de boot), vă vor fi luate la meniul de setări — BIOS Setup Utility (numele poate fi diferit, dar esența este aceeași — aceasta este BIOS/UEFI setările de interfață). Aspectul acestui meniu poate varia, să ne uităm la unele dintre cele mai comune opțiuni.

 

Modificarea ordinii de pornire în BIOS-ul UEFI pentru a porni de la USB

Pe plăcile de bază moderne, interfața BIOS sau, mai precis, interfața UEFI, de regulă, este mai des grafică pe PC-uri, dar textuală pe laptopuri. În toate cazurile, de obicei nu este dificil să dai seama exact cum să descarci de  USB stic. Câteva exemple vor fi date mai jos și, prin analogie, cel mai probabil, veți putea schimba cu succes ordinea de pornire și pe sistemul dvs.

Поставить загрузку с флешки на первое место

De regulă, pentru a pune încărcarea de pe un USB stic, trebuie să efectuăm următorii pași (descriu în legătură cu imaginea de mai sus, care este una dintre cele mai comune opțiuni și apoi voi da alte implementări de schimbare a ordinii de pornire):

 1. Accesați secțiunea Boot din BIOS / UEFI. Acest lucru se poate face fie folosind săgețile de pe tastatură (spre dreapta), fie, în unele cazuri, folosind mouse-ul. Uneori, parametrii de pornire pot fi configurați direct pe ecranul de pornire BIOS.
 2. În funcție de BIOS-ul specific, veți vedea fie o listă de dispozitive de pornire (discuri conectate la computer), fie mai multe elemente de opțiune de pornire cu numere.
 3. În primul caz, trebuie să puneți USB sticul în primul rând: pentru a face acest lucru, selectați-l și utilizați tasta F5 pentru a vă deplasa în sus (Fn + F5 pe unele laptopuri). În cel de-al doilea caz, selectați opțiunea de pornire 1, Apăsați Enter și selectați sticul USB în lista dispozitivelor de încărcare.
 4. Salvăm setările: acest lucru se poate face în fila ieșire sau, cel mai adesea, prin apăsarea tastei F10 cu Confirmarea setărilor de salvare și a setărilor de ieșire.

Cea mai frecventă problemă la specificarea unui dispozitiv de pornire în BIOS/UEFI modern este absența unui stic USB bootabil în lista dispozitivelor de pornire. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă dacă tipul de boot instalat în BIOS (în imaginea de mai sus – UEFI în secțiunea Tip Sistem de operare) și tipul de boot acceptat de USB stic nu se potrivesc. De exemplu, dacă utilizați o USB stic pentru modul Legacy pentru imaginea de mai sus, nu veți putea să o selectați ca primul dispozitiv de pornire. Citiți mai multe despre problemă și cum să o remediați în articolul menționat anterior despre motivul pentru care BIOS-ul nu vede  USB stic.

Mai sus a fost un exemplu al uneia dintre cele mai tipice variante BIOS (UEFI) pentru astăzi, dar sunt posibile și alte implementări.

 • De exemplu, pe unele plăci de bază Gigabyte, veți vedea o listă de dispozitive conectate în elementul secvență de pornire de pe primul ecran și va fi suficient să trageți  USB sticul pe primul loc cu mouse-ul.Изменение порядка загрузки в UEFI
 • O altă opțiune de implementare, de asemenea, pe Gigabyte: nu există o filă de pornire, trebuie să accesați funcțiile BIOS, apoi să mergeți la prioritățile opțiunii de pornire.Порядок загрузки на материнской плате Gygabyte
 • Abordarea pe plăcile de bază marca Intel este interesantă: aici ordinea de pornire poate fi configurată direct pe ecranul principal, separat pentru modul Legacy și modul UEFI (folosind mouse-ul), iar în opțiunile Adavnced puteți obține o idee mai detaliată despre dispozitivele de pornire disponibile pentru fiecare dintre moduri.Загрузка с флешки на материнской плате Intel
 • Următorul este un exemplu relativ simplu de instalare a unui stic USB ca primul dispozitiv de pornire pe Asus. Rețineți că aici, pentru a activa Asistența de pornire Legacy, trebuie să activați opțiunea CSM (Compatibility Support Mode) din aceeași fereastră.
  Установка загрузки с флешки на ASUS
 • Mai jos este un exemplu de descărcare un stic USB pe un laptop HP. Aici, în BIOS, trebuie să mergeți la configurația sistemului și deja acolo în opțiunile de pornire, unde puteți găsi (pentru unele modele) o listă separată de dispozitive de pornire pentru UEFI și modul Legacy. Instalăm USB sticul în primul rând folosind tastele F5 / F6 pentru modul de pornire dorit.
  Загрузка с флешки на ноутбуке HP
  Dacă nu găsiți nimic similar în BIOS-ul dvs., studiați cu atenție diferitele secțiuni BIOS/UEFI, cum ar fi caracteristicile BIOS, configurația sistemului, Configurația avansată și încercați să găsiți ceva legat de Boot în aceste secțiuni.

Configurarea încărcării Windows  în versiuni mai vechi de BIOS

Pe plăcile de bază și laptopurile mai vechi, există unele particularități de schimbare a ordinii de pornire, mai ales atunci când utilizatorul trebuie să configureze pornirea de pe USB stic. Să ne uităm la câteva exemple.

AMI BIOS

Nu numai în BIOS-ul AMI, ci și în alte variante BIOS din aceiași ani, este posibil să nu găsiți USB stic pe care să-l alegeți ca dispozitiv de pornire, iar elementele disponibile precum USB-HDD pot să nu funcționeze. Există o soluție pentru această situație.

Vă rugăm să rețineți că, pentru a efectua toate acțiunile descrise, USB sticul trebuie conectat la computer în avans, înainte de a intra în BIOS. Pentru a instala boot-ul de pe USB sticul în BIOS-ul AMI:

 1. În meniul de mai sus, apăsând tasta „dreapta”, selectați „Boot” (Boot), dar nu mergeți la Boot Device Priority.
 2. După aceea, selectați elementul ” Hard Disk Drives „(Hard disk-uri) și în meniul care apare, apăsați Enter pe” prima unitate ” (primul disc). Dacă nu există un astfel de element, vedeți dacă există o secțiune periferică integrată în BIOS — uneori ordinea hard disk-urilor (separată de ordinea de pornire) poate fi configurată acolo
 3. În listă, selectați numele USB sticului, acesta va fi vizibil în lista hard disk – urilor-în a doua imagine, de exemplu, este Kingmax USB 2.0 Flash Disk. Apăsați Enter, apoi-Esc.
  Установка флешки в качестве устройства загрузки в БИОС
 4. Apoi, selectați «Boot device priority» „dispozitivul de pornire prioritar”.
 5. Selectați elementul „primul dispozitiv de pornire” (primul dispozitiv de pornire), apăsați Enter.
 6. Specificați USB sticul ca primul dispozitiv de pornire, acesta va fi prezent aici ca un hard disk obișnuit.

La sfârșit, apăsați Esc, în meniul de sus din elementul de pornire, treceți la elementul de ieșire și selectați „Salvați modificările și ieșiți” sau „ieșiți salvarea modificărilor— – când sunteți întrebat dacă sunteți sigur că doriți să salvați modificările pe care le-ați făcut, va trebui să selectați Da sau să tastați „Y” de la tastatură, apoi apăsați Enter. După aceea, computerul va reporni și va începe să utilizeze USB sticul, discul sau alt dispozitiv pe care l-ați selectat pentru a porni.

Încărcarea de pe un USB  stic la premiul sau Phoenix BIOS

Настройки загрузки в AWARD BIOS

Pentru a selecta un dispozitiv pentru a porni în BIOS-ul premiat, în meniul principal de setări, selectați „funcții avansate BIOS” (Setări avansate BIOS), apoi apăsați Enter cu elementul selectat primul dispozitiv de pornire (primul dispozitiv de pornire).

Загрузка с USB флешки в AWARD BIOS

Va apărea o listă de dispozitive de pe care puteți descărca — HDD-0, HDD-1 etc., CD-ROM, USB-HDD și altele. Pentru a porni de pe un stick USB, trebuie să instalați un USB-HDD sau USB-Flash. Pentru a porni de pe un CD-ROM sau CD-CD-ROM. După aceea, urcăm un nivel apăsând Esc și selectăm elementul de meniu „Salvare și ieșire configurare” (salvare și ieșire). Dacă metoda USB-HDD nu a funcționat, încercați să utilizați abordarea prezentată în metoda anterioară, dar căutați ordinea hard disk-urilor în secțiunea Periferice integrate.

 

Configurarea bootării de pe suporturi externe în versiuni mai vechi ale BIOS-ului H2O

Настройка загрузки с USB в Insyde H2O BIOS

Pentru a porni de pe un USB stic în BIOS-ul InsydeH20, care se găsește pe multe laptopuri, în meniul principal, utilizați tasta „dreapta” pentru a accesa elementul „Boot” (Boot). Setați elementul Boot dispozitiv extern (Boot de pe un dispozitiv extern) în poziția activată. Mai jos, în secțiunea prioritate de pornire, utilizați tastele F5 și F6 pentru a seta dispozitivul extern pe prima poziție. Dacă trebuie să porniți de pe un DVD sau CD, selectați unitate de disc optică internă (unitate optică internă).

După aceea, accesați elementul de ieșire din meniul de sus și selectați „Salvați și ieșiți din Configurare” (salvați setările și ieșiți). Computerul va reporni de pe suportul dorit.

Bootarea de pe USB fără a vă conecta la BIOS (numai pentru Windows 11, 10 și Windows 8.1 cu UEFI)

Dacă una dintre cele mai recente versiuni de Windows este instalată pe computer, iar placa de bază este cu software UEFI, atunci puteți porni de pe un USB stic fără a intra chiar în setările BIOS. Metoda nu funcționează pe niciun sistem (elementul discutat mai jos poate să nu fie disponibil chiar și pe sistemele UEFI), iar unitatea de pornire trebuie conectată la momentul efectuării acțiunilor.

Pentru a efectua o repornire folosind această metodă, țineți apăsată tasta Shift și faceți clic pe elementul” Reboot ” din meniul de închidere din meniul Start sau pe ecranul de blocare. A doua metodă: accesați Setări – modificați setările computerului (prin panoul din dreapta în Windows 8 și 8.1), apoi deschideți „actualizare și restaurare” – „recuperare” și faceți clic pe „Reporniți” în elementul „opțiuni speciale de pornire”.

În ecranul” Selectați acțiunea „care apare, selectați” Utilizați dispozitivul. Dispozitiv USB, conexiune la rețea sau DVD.”

Pe ecranul următor veți vedea o listă de dispozitive de pe care puteți porni, printre care ar trebui să existe unitatea flash USB. Dacă dintr — o dată nu este acolo-faceți clic pe „Vizualizați alte dispozitive”. După selectare, computerul va reporni de pe  USB sticul specificat.

 

Ce trebuie să faceți dacă nu vă puteți conecta la BIOS pentru a descărca de pe un USB stic

Datorită faptului că sistemele de operare moderne folosesc tehnologii de pornire rapidă, se poate dovedi că pur și simplu nu vă puteți conecta la BIOS pentru a schimba cumva setările și a porni de pe dispozitivul dorit. În acest caz, pot oferi două soluții.

Primul este să vă conectați la software-ul UEFI (BIOS) folosind opțiuni speciale de pornire Windows 10 (consultați Cum să vă conectați la BIOS sau UEFI Windows 10) sau Windows 8 și 8.1. Am descris în detaliu cum se face acest lucru aici: cum să vă conectați la BIOS în Windows 8.1 și 8

Al doilea este să încercați să dezactivați Windows fast boot, apoi să introduceți BIOS-ul în mod obișnuit, folosind tasta Del sau F2. Pentru a dezactiva pornirea rapidă, accesați panoul de control – sursa de alimentare. În lista din stânga, selectați „acțiuni buton de alimentare”.

Și în fereastra următoare, eliminați opțiunea „Activați pornirea rapidă” – aceasta ar trebui să ajute la utilizarea tastelor după pornirea computerului. Aflați mai multe: cum să dezactivați pornirea rapidă Windows 10.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.