Cum se instalează Windows 11 de pe stic

Acest ghid arată pas cu pas cum să instalați Windows 11 de pe un stic pe un computer sau laptop. Procesul de instalare curat este potrivit atât pentru sistemele care sunt pe deplin compatibile cu noul sistem de operare, cât și pentru computerele incompatibile cu Windows 11: fără suportul modulului de platformă de încredere TPM 2.0 și TPM 1.2, cu un procesor (CPU) neacceptat sau modul de pornire securizat. Nu vor exista diferențe în proces, chiar dacă instalarea este efectuată de pe DVD-ul de instalare.

Dacă o licență de Windows din versiunea anterioară a fost instalat anterior pe PC-ul sau laptop-ul, nu aveți nevoie să introduceți cheia în timpul instalării Windows 11, iar sistemul va fi activat automat atunci când vă conectați la Internet, cu condiția că ați instalat aceeași ediție de OPERARE — Pro (Profesional) sau Acasă (Acasă), pentru care anterior a avut un digital sau alt tip de licență.

Crearea unui stic bootabil pentru instalare

Înainte de a continua instalarea, trebuie să pregătiți un USB stic, în caz contrar, un USB stic bootabil cu fișiere Windows 11. În cazul unui nou sistem de operare, există nuanțe în această parte pe care ar trebui să le acordați atenție:

 • Dacă computerul sau laptopul dvs. este complet compatibil cu Windows 11 sau incompatibilitatea este exprimată doar într-o generație de procesoare neacceptată, puteți utiliza metoda oficială de creare a USB stic bootabil folosind instrumentul de creare Media, pe care îl vom lua în considerare mai jos.
 • Dacă dispozitivul nu este compatibil cu cerințele minime de Windows 11, de cele mai multe ori nu există nici un suport pentru TPM 2.0 sau TPM 1.2 trusted platform module (această versiune este potrivit pentru o instalare curată), va trebui să creațiî stic de instalare folosind metode alternative.

Pentru a pregăti o unitate flash bootabilă Windows 11 pentru o instalare curată a sistemului original în modul oficial oferit de Microsoft, utilizați următorii pași:

 1. Accesați pagina de instalare Windows 11 de pe site — ul oficial Microsoft- https://www.microsoft.com/ru-ru/software-download/windows11
 2. În secțiunea „crearea suportului de instalare Windows 11″, Faceți clic pe” Descărcați ” și salvați utilitarul Media Creation Tool pe computer.
 3. Rulați utilitarul, apoi acceptați termenii Acordului de licență.
 4. Pe ecranul următor, vi se va cere să configurați limba și eliberarea sistemului. În mod implicit, sunt selectați parametrii corespunzători sistemului deja instalat pe computer. Dacă debifați „Utilizați setările recomandate pentru acest computer”, veți putea selecta limba sistemului. Valoarea din câmpul ” eliberare „va rămâne” Windows 11 ” — unitatea flash va conține Windows 11 pe 64 de biți Pro și Home.
 5. Următorul pas este să selectați suportul de instalare care va fi creat. Selectați „Dispozitiv de memorie flash USB” dacă este necesară o unitate flash USB pentru instalare.
 6. În lista de dispozitive detașabile, selectați  USB  stic la care vor fi scrise fișierele de instalare. Toate datele de pe USB  stic vor fi șterse. Dacă nu ați conectat încă unitatea, conectați-o, apoi faceți clic pe „Actualizați lista de discuri”. Dacă nu apare în listă atunci când USB  stic este conectat, aceasta poate fi determinat de computer ca un „disc local” și nu o „unitate detașabilă— – încercați să utilizați un alt stic.
 7. Așteptați procesul de descărcare a Windows 11 și scrierea fișierelor pe discul detașabil atașat.
 8. După finalizarea creării unei unități flash USB bootabile, veți primi mesajul „USB  stic este gata”, faceți clic pe butonul” Terminat ” pentru a ieși din instrumentul de creare Media.

Dacă aveți propria imagine ISO Windows 11 pe care doriți să o utilizați pentru instalare, în loc de metoda oficială propusă, puteți utiliza alte modalități de a crea un USB stic bootabil Windows 11  care vă permite să înscrieți imaginea.

Pregătirea pentru instalare și descărcare de pu un  USB  stic în BIOS (UEFI)

Înainte de o instalare curată a sistemului, aveți grijă de siguranța datelor importante, inclusiv de pe desktop și din folderele utilizatorilor, mai ales dacă intenționați să formatați discul de sistem. Este bine dacă este posibil să le salvați pe o unitate externă; potrivit pentru cazul în care sistemul curent este instalat în modul UEFI pe un disc GPT – salvarea pe o partiție separată de disc (condiționat, „disc D”).

Pentru a porni de pe USB stic cu fișiere de instalare Windows 11, va trebui să reporniți. Mai mult, alegerea exactă a elementului „Reboot” și nu a „Shutdown” și apoi pornirea computerului în acest moment poate fi importantă — oprirea și pornirea funcției de pornire rapidă Windows atunci când este activată poate împiedica efectuarea următorilor pași.

După repornire, utilizați una dintre cele două opțiuni:

 1. Accesați BIOS-ul (UEFI) și instalați mai întâi USB stic bootabil cu Windows 11 în lista dispozitivelor de pornire. Conectarea la BIOS pe PC-urile desktop se face de obicei apăsând tasta Delete (Del) când este activată. Pe laptopuri-F2, dar sunt posibile și alte opțiuni. De regulă, informațiile despre tasta pe care trebuie să o apăsați pentru a intra în setările BIOS (pentru a intra în configurare) sunt afișate în partea de jos a ecranului.
 2. Utilizați meniul de pornire — un meniu special care se deschide cu o altă cheie și vă permite să selectați dispozitivul de pornire o dată, ar trebui să selectăm discul de instalare.

În ambele cazuri, rețineți următoarea cerință importantă la instalarea Windows 11 – descărcarea trebuie efectuată în modul UEFI, modul poate fi de obicei configurat în BIOS, dar ar trebui să fiți conștienți de următoarele nuanțe:

 • Când utilizați meniul de pornire cu modul UEFI activat și suport vechi, USB  stic poate fi afișată de două ori în lista dispozitivelor de pornire. În acest caz, selectați o instanță marcată UEFI sau EFI.
 • Pe unele sisteme, dacă există suport atât pentru modul Legacy, cât și pentru modul UEFI, boot-ul implicit poate fi efectuat în modul Legacy. Soluția pentru un astfel de caz este dezactivarea completă a suportului vechi (numit și suport CSM sau modul de asistență pentru compatibilitate) în BIOS, astfel încât descărcarea să fie efectuată cu exactitate în UEFI.
 • Dacă există o opțiune de pornire sigură în setările BIOS (de obicei în fila legată de securitate), este mai bine să îi permiteți să instaleze Windows 11.
 • Este posibil să existe o situație în care USB  sticul nu este afișat printre dispozitivele de pornire disponibile.

După pornirea din distribuția Windows 11, fie veți vedea imediat sigla sistemului și veți intra în programul de instalare, fie veți vedea inscripția „apăsați orice tastă pentru a porni de pe CD sau DVD”, în al doilea caz – apăsați orice tastă de pe tastatură.

Procesul de instalare a Windows 11 pe un computer sau laptop

În continuare, vom examina detaliat fiecare etapă a instalării curate a Windows 11, specificul acțiunilor la selectarea partițiilor sau crearea unui cont, diferențele la instalarea Windows 11 Pro și Home.

Pentru a instala Windows 11, urmați acești pași:

 1. Primul ecran de instalare oferă posibilitatea de a selecta limba, formatul de timp, metoda de introducere. În mod implicit, „engleza” este setată. Faceți clic pe butonul „Următorul”.
 2. Faceți clic pe butonul Instalare din fereastra următoare.
 3. Pe unele computere în această etapă și pe unele după pasul 4 sau 5, poate apărea un mesaj de eroare: Windows 11 nu poate fi pornit pe acest computer. Acest computer nu îndeplinește cerințele minime de sistem pentru instalarea acestei versiuni de Windows
  Acest lucru se poate datora:

  • Suport dezactivat pentru TPM 2.0 sau TPM 1.2 în BIOS
  • Lipsa suportului TPM-în acest caz, trebuie utilizată o metodă alternativă de creare a USB stic-ului bootabil, așa cum este descris la începutul instrucțiunilor.
  • utilizarea modului Legacy pentru a porni de pe unitatea flash de instalare.
 4. Pe dispozitivele în care producătorul nu a preinstalat una dintre cele mai recente versiuni de Windows, a căror cheie este stocată în UEFI, va apărea fereastra „Activare Windows” cu o sugestie de introducere a cheii produsului. În cele mai multe cazuri, dacă ați instalat deja Windows 10 sau Windows 11 pe acest computer sau laptop, aveți o licență digitală stocată de Microsoft și nu este necesar să introduceți cheia: trebuie doar să faceți clic pe „nu am o cheie de produs”, iar după finalizarea instalării și conexiunea la Internet este activată automat. Dacă aveți o cheie achiziționată separat sau o cheie de produs înregistrată a unei versiuni anterioare a sistemului, introduceți-o.
 5. Dacă ați selectat elementul” nu am o cheie de produs”, vi se va solicita să selectați versiunea sistemului de operare, de obicei Windows 11 Home sau Windows 11 Pro. Dacă sistemul de licență al uneia dintre versiunile specificate a fost instalat anterior, chiar și versiunea anterioară, pentru a salva licența, selectați aceeași versiune instalată.
 6. Bifați caseta „accept termenii Acordului de licență” și faceți clic pe „Următorul”.
 7. Acest pas sugerează alegerea tipului de instalare — poate fi un „Update” cu păstrarea datelor și numai dacă există un sistem pe calculator care pot fi actualizate, sau – „Selectivă: instalare Windows (doar pentru utilizatorii experimentați)”, cu opțiunea de a selecta partiția de instalare și posibilitatea de formatare discuri, în caz contrar – o instalare curată de Windows 11, este în contextul prezentei instrucțiuni că a doua opțiune este luată în considerare.
 8. Se deschide o fereastră pentru selectarea partiției de disc de instalat. Dacă există mai multe discuri HDD și SSD și dacă sistemul de operare a fost deja instalat pe computer, numărul de partiții de pe discuri poate fi semnificativ, în timp ce atunci când selectați unele dintre ele, pot apărea avertismente sau mesaje că este imposibil să instalați Windows în partiția de disc (erorile comune vor fi discutate în următoarea secțiune a instrucțiunilor). Mai multe detalii despre opțiunile pentru acțiuni și funcții care ar trebui plătite în această fereastră.
  • Dacă ați instalat anterior un alt sistem în modul UEFI și partiția cu acesta este localizată pe una dintre partițiile situate pe „discul 0”, puteți selecta această partiție și formatați-o, apoi faceți clic pe „Următorul” pentru a continua instalarea.
  • Dacă partiția selectată nu este formatată— în acest caz, fișierele sistemului anterior vor fi în folderul Windows după instalare.vechi, inclusiv fișiere din foldere personalizate, cum ar fi desktop, Documente și imagini.
  • Dacă pe computer există mai multe discuri fizice, acestea vor fi afișate ca disc 0, Disc 1 și mai departe, fiecare dintre ele poate avea mai multe partiții. Indiferent de discurile pe care decideți să instalați Windows 11, o încercare de a scrie partiții ascunse cu bootloader-ul va fi făcută mai întâi pe discul 0. Acest lucru poate fi important: de exemplu, dacă instalați sistemul pe SSD numărul 1 și bootloader-ul este pe HDD, afișat ca disc 0, atunci când HDD-ul este deconectat, sistemul cu SSD va opri pornirea. Soluții posibile: a dezactiva fizic non-discuri de sistem în timpul instalării, schimba ordinea de discuri (dacă o asemenea opțiune este prevăzută în BIOS-ul, de obicei, separat de boot parametri), schimba SATA bucle între discuri (pentru unitățile cu această interfață), astfel încât disc este afișat ca Disk 0 în programul de instalare.
  • În unele cazuri, PC-urile, laptopurile și monoblocurile de marcă pot avea o partiție ascunsă de aproximativ 10-20 GB pe disc. De obicei, aceasta este o partiție cu o copie de rezervă a sistemului pentru recuperarea de urgență, vă recomand să o părăsiți, dar dacă sunteți sigur că nu va fi necesară, aceasta poate fi ștearsă.
  • Dacă instalarea este efectuată pe una dintre partițiile de pe discul 0 și nu există date importante pe acest disc fizic, abordarea optimă este să ștergeți toate partițiile de pe acest disc folosind butonul „șterge”, apoi, fără a crea partiții și formatare, selectați „spațiu nealocat pe discul 0” și faceți clic pe „Următorul”. În acest scenariu, instalatorul însuși va converti discul la tipul dorit (GPT), va crea partițiile ascunse mici necesare cu locația corectă și tot spațiul rămas va fi dat partiției de sistem cu Windows 11 – „Disk C”. Dacă aveți nevoie și de alte partiții pe disc, le puteți crea după instalarea sistemului de operare.
  • Dacă sistemul anterior este instalat pe una dintre partițiile din modul UEFI și nu îl veți formata și pentru a instala Windows 11, Selectați o altă partiție, sistemul va fi instalat, iar când computerul pornește, va apărea un meniu cu opțiunea de a selecta sistemul de boot.
  • Mesajul” pentru a instala această versiune de Windows, discul de sistem trebuie să aibă un volum de cel mult 52 GB „în timpul instalării Windows 11 trebuie citit ca” cel puțin ” și rețineți că instalarea poate continua în ciuda avertismentului.
  • Dacă, atunci când selectați o partiție, vedeți un mesaj care afirmă că Windows 11 nu poate fi instalat pe această partiție, faceți clic pe „Afișați detalii” pentru a determina motivul – motivele comune sunt descrise în secțiunea despre posibile probleme de instalare. Același lucru este valabil și pentru mesajul” nu a fost posibil să creați o partiție nouă sau să găsiți o partiție existentă”, care poate apărea după ce faceți clic pe butonul” Următorul”.
 9. După selectarea partiției, va începe procesul de instalare Windows 11-copierea fișierelor, instalarea componentelor și actualizările. După finalizare, computerul va fi repornit. Dacă primul ecran al instalatorului se deschide din nou după repornire, închideți-l și modificați parametrii de pornire în BIOS/UEFI, astfel încât primul dispozitiv de pornire să fie Windows Boot Manager, hard disk-ul sistemului sau SSD. O altă soluție este eliminarea fizică a unității flash USB bootabile.
 10. După repornirea și pregătirea pentru a continua instalarea, va fi lansată etapa inițială de configurare a sistemului: se va deschide ecranul de selectare a regiunii, selectați-l pe cel dorit.
 11. Confirmați alegerea corectă a aspectului tastaturii, implicit este rusă pentru versiunea rusă a Windows 11.
 12. Vi se va solicita să adăugați un al doilea aspect al tastaturii. Dacă aveți nevoie doar de limba engleză (SUA) și de aspectul selectat în pasul anterior, faceți clic pe „Skip”, aspectul englez (SUA) nu necesită adăugare și este activat în sistem în mod implicit.
 13. Dacă nu există o conexiune activă la internet prin cablu, vi se va solicita să stabiliți o conexiune la Internet prin Wi-Fi sau altfel. În același timp, Pentru Windows 11 Pro, este posibil să selectați elementul „nu AM Internet” și să continuați instalarea fără a vă conecta. În Windows 11, instalarea conexiunii la domiciliu este obligatorie și acest element specificat nu este afișat.
 14. Dacă selectați” Nu am conexiune la Internet „la instalarea Windows 11 Pro, mergeți să introduceți numele utilizatorului local, vă recomand să nu utilizați” Administrator ” ca nume de utilizator, acest nume este rezervat pentru un cont de sistem ascuns. Următorii pași sunt aplicabili numai pentru o conexiune activă la Internet.
 15. Dacă aveți o conexiune la Internet, după un proces destul de lung de verificare a actualizărilor, vi se va cere să setați numele computerului, acest nume este utilizat pentru a identifica computerul din rețea, un pas este opțional, dar este mai bine să efectuați. Comutarea limbii de introducere este posibilă apăsând Alt+Shift sau Windows+Space. După schimbarea numelui computerului, se va efectua o repornire.
 16. Pasul „alegerea metodei de configurare a dispozitivului” apare numai atunci când instalați Windows 11 Pro și aveți o conexiune la Internet. Pentru uz personal și acasă, selectați „personalizați pentru uz Personal”.
 17. Vi se va solicita să vă conectați cu un cont Microsoft. Pe același ecran, îl puteți crea folosind elementul corespunzător de pe ecran. În Windows 11 Home, autentificarea este posibilă numai cu un cont Microsoft (dar puteți instala cu un cont Microsoft și deja în sistemul instalat creați un cont de administrator local și ștergeți contul Microsoft utilizat anterior). În Windows 11 Pro, puteți face clic pe” Opțiuni de conectare „și apoi selectați” Cont Offline ” pentru a configura un cont local pe computer.
 18. După conectarea sau crearea unui cont Microsoft, vi se va solicita să creați un cod PIN, să confirmați crearea, apoi să introduceți codul PIN și să îl confirmați. În mod implicit, puteți utiliza numai numere, dar puteți activa suportul pentru Litere și simboluri utilizând marca corespunzătoare. Codul PIN este utilizat numai pentru a vă conecta și a confirma anumite acțiuni pe acest computer și nu înlocuiește o parolă: uneori poate fi necesară o parolă și nu trebuie uitată.
 19. Dacă ați utilizat anterior Windows 11 sau 10 cu contul Microsoft, veți primi o ofertă pentru restaurarea datelor sincronizate cu Microsoft, inclusiv aplicații din magazin, Setări OneDrive și altele. Alegerea este la discreția dvs., în exemplul de mai jos, selectați „Configurați ca dispozitiv nou”
 20. Setați setările de confidențialitate. Fiecare dintre parametri este descris suficient de detaliat. În scopuri personale, de obicei las activate elementele „locație” și „Căutare dispozitiv”, dezactivând celelalte.
 21. Apoi, vă va cere să creați o copie de rezervă de fișiere în OneDrive, acest lucru înseamnă automat de backup de fișiere „în afara” principalul folder OneDrive — de la desktop, de la utilizator dosare „Documente” și „Imagine”, în timp ce rezervă va fi disponibil pe toate dispozitivele cu același cont Microsoft, de exemplu, pe mai multe calculatoare, veți primi același conținut desktop. Alegerea este la discreția ta.
 22. Etapa de pregătire a Windows 11 pentru prima lansare va începe – poate dura câteva minute pe un computer productiv cu un SSD sau o perioadă destul de lungă pe computere lente și laptopuri cu HDD. Nu opriți computerul și așteptați finalizarea procesului.
 23. Windows 11 a fost instalat cu succes!

Dacă toți pașii au fost finalizați cu succes și instalarea curată a Windows 11 de pe o unitate flash USB este finalizată, vă recomand să citiți secțiunea articolului despre pașii după instalare și pentru cei care au întrebări, următoarea parte a instrucțiunilor.

Posibile probleme în timpul instalării

Cele mai multe erori și probleme în timpul instalării apar în etapa de selectare a unei partiții pentru instalarea Windows 11, dar sunt posibile și alte scenarii ale apariției acestora, unele au fost deja discutate mai sus, altele comune sunt enumerate mai jos. Dacă nu găsiți răspunsul necesar în listă, vă recomand să căutați pe site: Cele mai frecvente situații au fost deja luate în considerare, iar soluțiile pentru versiunile anterioare ale sistemului de operare vor funcționa aici.

 • Windows 11 nu poate fi pornit pe acest computer. Acest computer nu îndeplinește cerințele minime de sistem pentru instalarea acestei versiuni de Windows – soluțiile și motivele posibile sunt descrise în pasul 3 al procesului de instalare de mai sus.
 • Un driver este necesar în etapa de selectare a partiției pentru a instala Windows 11.
 • Instalarea pe acest disc nu este posibilă. Tabela de partiții MBR este localizată pe discul selectat. Motivul este că discul a fost utilizat anterior pentru un sistem încărcat în modul Legacy sau, pentru un disc non-sistem, avea inițial o tabelă de partiții MBR. Soluții: în absența datelor importante, puteți șterge toate partițiile de pe disc, selectați spațiu nealocat și faceți clic pe „Următorul”, conversia va fi efectuată automat. Pentru a converti fără pierderi de date, puteți utiliza programe terțe pentru a lucra cu partiții de disc sau puteți efectua conversia utilizând utilitarul mbr2gpt încorporat în Windows.exe.
 • Nu am reușit să creăm o nouă partiție sau să găsim una existentă — eroarea apare într-o situație în care instalatorul nu găsește spațiul pe disc neocupat de alte partiții și nu poate crea partiții de sistem ascunse (indiferent de cantitatea de spațiu liber pe partițiile existente). Adesea apare o eroare la formatarea unui disc cu instrumente terțe, fără a ține cont de necesitatea de a lăsa un spațiu nemarcat pe un SSD sau HDD. Soluția este de a șterge partiția sau partițiile, astfel încât spațiul nealocat pe disc să poată fi utilizat pentru a crea partiții de sistem Windows 11.
 • Comun după instalare: Windows nu vede al doilea hard disk sau SSD.

Alte eșecuri sunt, de asemenea, posibile: în toate cazurile, amintiți-vă despre posibilitatea de a găsi o soluție pe acest site și pe Internet și, de asemenea, descrieți situația din comentarii, există o mare probabilitate că va exista o modalitate de a rezolva problema.

Acțiuni după instalare

După finalizarea instalării și dacă există o conexiune la Internet, Windows 11 va căuta și instala drivere pe dispozitivele acceptate în fundal – procesul poate dura mult timp (până la o oră) și nu toate driverele sunt instalate în același timp.

În timpul încărcării automate inițiale a șoferilor, pot apărea următoarele evenimente, care vor dispărea în viitor:

 • Încărcare mare a procesorului, zgomot de sistem de răcire.
 • Decolorarea temporară a ecranului la instalarea driverelor plăcii video.
 • Sunete de conectare și deconectare a dispozitivelor.
 • Rețineți că driverele descărcate automat, în ciuda faptului că sunt compatibile, nu sunt întotdeauna cele mai bune: sunt furnizate de la Microsoft Update Center, pot să nu aibă cele mai recente versiuni (pot fi critice pentru plăcile video) sau nu iau în considerare pe deplin caracteristicile hardware (adesea pentru laptopuri).

  Pentru o placă video, atât integrată, cât și discretă, vă recomand cu tărie să descărcați manual fișierele driverului de pe site-urile oficiale NVIDIA, AMD sau Intel și să le instalați manual pe computer.

  Dacă unele dispozitive nu funcționează corect, încercați să descărcați și să instalați manual driverele oficiale de la producătorul dispozitivului dvs. — de pe site-ul plăcii de bază în cazul unui computer sau de pe site-ul producătorului laptopului. Rețineți că majoritatea driverelor pentru versiunile anterioare ale sistemului de operare vor funcționa corect în Windows 11.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.