Cum se schimbă programele implicite în Windows 11

Cum se schimbă programele implicite în Windows 11

Acest manual detaliază modul de configurare a programelor implicite pentru diferite tipuri de fișiere, schimbarea browserului implicit în Windows 11 și informații suplimentare care pot fi utile.

Modificarea programelor implicite în Windows 11 este posibilă în mai multe moduri și are unele nuanțe în comparație cu versiunile anterioare ale sistemului. Cu toate acestea, este relativ ușor să setați parametrii necesari.

Configurarea programelor implicite în setările Windows 11

Prima locație în care puteți seta aplicații implicite în Windows 11 este secțiunea corespunzătoare din Setări. Pașii vor fi după cum urmează:

 1. Deschideți setările (puteți apăsa tastele Win+I), accesați secțiunea „Aplicații” — „Aplicații implicite”.
 2. Mai mult, sunt posibile diferite opțiuni de acțiune. Dacă trebuie să setați un program implicit pentru un anumit tip de fișier sau pentru un protocol (de exemplu, https), introduceți-l în câmpul „specificați tipul de fișier sau tipul de legătură”. Când specificați o extensie, este necesar un punct în fața acesteia.
 3. Programul atribuit implicit pentru protocolul curent (tip de legătură) sau extensia de fișier va fi afișat sub câmpul de introducere, faceți clic pe el, se va deschide o fereastră pentru a selecta un alt program implicit. Selectați programul dorit sau, dacă nu se află în listă, faceți clic pe „Mai multe aplicații”.
 4. Dacă programul dorit nu se află în listă chiar și după ce faceți clic pe” Mai multe aplicații”, faceți clic pe” găsiți o altă aplicație pe acest computer ” și specificați calea către fișierul executabil al programului dorit. Ca urmare, programul implicit va fi modificat.
 5. Dacă parcurgeți fereastra ” Aplicații implicite „până la capăt, acolo, în secțiunea” parametri asociați”, veți vedea următoarele elemente” selectați valorile implicite după tipurile de fișiere „și” selectați valorile implicite după tipurile de legături”, deschizând tipurile de fișiere înregistrate și link-uri, cu posibilitatea de a schimba programul implicit pentru fiecare dintre ele.
 6. Dacă faceți clic pe oricare dintre programele din lista de aplicații implicite, se va deschide o listă de extensii și tipuri de link-uri acceptate de acest program, indicând ce program este utilizat în mod implicit pentru acestea. Dacă este necesar, schimbați-faceți clic pe extensia sau tipul de link dorit și atribuiți programul implicit dorit.

Pentru majoritatea sarcinilor de atribuire a programelor, interfața „parametri” este suficientă în mod implicit, dar există modalități suplimentare, precum și nuanțe privind browserele.

Dacă editarea manuală a programelor implicite a dus la probleme la deschiderea oricăror tipuri de fișiere, în Setări — Aplicații — Aplicații implicite, derulați în jos fereastra și utilizați butonul „Resetare” din elementul „Resetați toate aplicațiile implicite”.

Alocarea rapidă a aplicației implicite prin opțiunea” Deschideți cu”

Dacă trebuie să realocați rapid programul implicit pentru un anumit tip de fișier, nu este necesar să accesați „parametrii”:

 1. Faceți clic dreapta pe fișierul de tipul dorit (cu extensia dorită) și selectați „Deschideți cu” în meniul contextual.
 2. Selectați „Selectați o altă aplicație”.
 3. Verificați opțiunea” Utilizați întotdeauna această aplicație pentru a deschide fișiere”, apoi selectați aplicația dorită din listă. Poate fi necesar să faceți clic pe” Mai multe aplicații „și” găsiți o altă aplicație pe acest computer ” pentru a specifica un program specific dacă nu se află în listă.

Cum se schimbă browserul implicit în Windows 11

Pentru a schimba browserul implicit în Windows 11, puteți utiliza „Setări” și următorii pași:

 1. Accesați setările implicite ale aplicației și selectați browserul din lista pe care doriți să o setați ca implicită.
 2. Se deschide o fereastră care afișează o listă cu toate tipurile de fișiere și legăturile (protocoalele) care pot fi atribuite acestui browser, indicând programul curent care le deschide în mod implicit (de obicei browserul Microsoft Edge).
 3. Faceți clic pe fiecare dintre ele (cu excepția celor pentru care nu doriți să modificați valorile implicite) și selectați browserul dorit. Cheia pentru link-urile” normale ” sunt punctele HTTP și HTTPS.
 4. Prima dată când schimbați browserul de la Microsoft Edge la altul, veți vedea fereastra „înainte de comutare”. În ea, trebuie doar să faceți clic pe „comutați oricum”.

Vă rugăm să rețineți: chiar dacă schimbați browserul implicit în Setări, Unele link-uri vor continua să se deschidă în Microsoft Edge. De exemplu, link-uri de la widget-uri (Mini-aplicații) sau căutați în meniul Start.

Puteți rezolva acest lucru cu ajutorul unui program terț de Deflector Edge:

 1. Instalați programul de pe site-ul dezvoltatorului https://github.com/da2x/EdgeDeflector/releases
 2. Accesați Setări-Aplicații-Aplicații implicite, derulați în jos și deschideți elementul „selectați valorile după tipurile de legături”. Găsim „Microsoft-Edge” în listă și instalăm EdgeDeflector ca program implicit.
 3. De acum înainte, legăturile pe care Windows 11 le va „încerca” să le deschidă în Microsoft Edge se vor deschide în browserul implicit pe care l-ați instalat.

Un alt utilitar interesant pentru lucrul la sistemele în care sunt instalate multe browsere este BrokenURL, disponibil gratuit pe site – ul dezvoltatorului https://brokenevent.com/projects/brokenurl

Cum funcționează programul: instalați programul și atribuiți-l ca implicit pentru protocoalele HTTP și HTTPS. În viitor, când deschideți link-uri în afara unui browser care rulează (de exemplu, dintr-un document), veți vedea o fereastră cu o sugestie de a alege browserul în care să deschideți acest link.

Dacă mai aveți întrebări cu privire la setările implicite ale programului în Windows 11, întrebați — le în comentarii-voi încerca să ofer o soluție.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.