Curățarea discului Windows 11 cu utilități încorporate

Printre cele mai frecvente întrebări ale utilizatorilor tuturor versiunilor de Windows se numără cum să curățați discul de fișierele inutile, mai ales când vine vorba de SSD. Există programe terțe cunoscute pentru curățarea discului Windows, dar puteți utiliza și instrumentele de sistem disponibile.

Acest manual detaliază utilitățile încorporate ale Windows 11 pentru a curăța discul de fișierele temporare și alte fișiere inutile, care, printre altele, permit curățarea automată.

Cum să curățați discul Windows 11 de fișierele inutile din Setări

Prima dintre metode sau, mai degrabă, un set întreg de instrumente de curățare a discurilor în Windows 11 este disponibil în parametri. Pași de utilizat:

 1. Accesați Setări-sistem și deschideți elementul ” memorie
 2. În fereastra care se deschide, veți putea vedea informații despre ceea ce ocupă spațiu pe disc, cu posibilitatea de a șterge date inutile.
 3. Dacă faceți clic pe oricare dintre categorii — „aplicații și componente”, „fișiere temporare”, „altele”, vor fi afișate informații despre ce anume este inclus în această categorie și ocupă spațiu. În anumite categorii, de exemplu, „fișiere temporare”, le puteți șterge. Pe acest subiect, poate fi util: Cum să aflați ce ocupă spațiu pe disc.
 4. Când faceți clic pe” Afișați mai multe categorii”, vor fi afișate informații mai complete despre ceea ce este ocupat exact pe discul de sistem: de exemplu, puteți estima spațiul ocupat de fișiere de sistem și rezervate, iar când faceți clic, puteți afla exact ce este inclus în această listă.
 5. Secțiunea de gestionare a stocării vă permite să curățați discul. Punctul principal aici este „controlul memoriei”. Când accesați secțiunea, Puteți activa și configura curățarea automată a discului și, dacă este necesar, porniți-o manual făcând clic pe butonul „Porniți controlul memoriei acum” din partea de jos a ferestrei setărilor controlului memoriei.
 6. Când deschideți elementul „recomandări de curățare”, veți primi informații despre fișierele și programele temporare și neutilizate, o listă de fișiere mari de pe disc, informații despre spațiul ocupat din coșul de gunoi și folderul Descărcări cu posibilitatea de a curăța aceste date.

Funcțiile de analiză de stocare și curățare a discului din Setările Windows 11 sunt destul de de bază, dar pot fi utile, în special pentru utilizatorii începători.

Un avantaj important în comparație cu utilizarea programelor de curățare terțe este că sunteți aproape garantat că nu puteți strica nimic în sistem: ștergerea oricăror date oferite pentru curățare este sigură, cu excepția posibilă a folderului Descărcări Dacă stocați ceva important în el.

Utilitar de curățare a discului cu posibilitatea de a șterge fișierele de sistem individuale neutilizate

Ca și în versiunile anterioare ale sistemului, un utilitar separat de curățare a discului încorporat rămâne și funcționează corect în Windows 11, în multe cazuri permițându-vă să ștergeți mai multe date inutile decât secțiunea „Memorie” din parametri.

Pașii pentru utilizarea curățării discului vor fi următorii:

 1. Faceți clic dreapta pe butonul” Start „și selectați” Run ” sau apăsați tastele Win+R de pe tastatură.
 2. Tastați cleanmgr în caseta de dialog Run și apăsați Enter
 3. Când vi se solicită să selectați un disc, selectați discul dorit de curățat.
 4. Va fi afișată o listă de bază de fișiere care nu sunt necesare și care pot fi șterse, de obicei nu ocupă prea mult spațiu pe disc.
 5. Dacă faceți clic pe butonul” ștergeți fișierele de sistem”, scanarea va fi efectuată din nou, dar lista fișierelor care pot fi șterse și cantitatea de date va fi mai mare.
 6. Pentru a șterge discul de fișiere inutile, selectați elementele necesare, faceți clic pe Ok și așteptați ștergerea fișierelor (acest lucru poate dura mult timp pe sistemele individuale).

Poate fi interesant să puteți rula acest utilitar în modul extins, care funcționează și în Windows 11, citiți mai mult: rularea utilitarului de curățare a discului în modul extins.

Similar cu funcția „Control memorie”, instrumentul de curățare a discului Windows 11 încorporat este sigur de utilizat și nu trebuie să vă faceți griji că orice date critice pentru sistem vor fi șterse. Doriți să eliberați încă câteva gigabyte de spațiu pe unitatea C? – Vă recomand să citiți articolul Cum să ștergeți folderul DriverStore \ FileRepository din System32.

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.